Skip navigation MENU

Werken als Mechanical engineer

Wil jij weten wat het inhoudt om te werken als Mechanical Engineer? En heb jij vragen over welke eisen er gesteld worden aan een functie als Mechanical Engineer, bij welke bedrijven je aan de slag kan, wat je zoal doet en moet beheersen en wat je kan verdienen? Lees dan deze pagina met antwoord op al deze vragen.

Heb nog meer vragen over Mechanical Engineering die hieronder niet behandeld zijn? Neem dan contact met ons op. Wij beantwoorden ze graag!

Wat is Mechanical Engineering?

Mechanical Engineering is het ontwikkelen en verbeteren van mechanische producten, apparaten en machines. Vraagstukken die aan bod komen zijn het berekenen van de beweging, levensduur, energieverbruik en veiligheid onder invloed van bepaalde krachten. Onder Mechanical Engineering vallen verschillende kennisgebieden zoals kinematica, dynamica, statica, kinetica, aerodynamica, hydrodynamica en sterkteleer. Mechanical Engineering is als het ware een combinatie tussen werktuigbouwkunde en natuurkunde, waarbij veel wiskunde en natuurkundige wetten toegepast worden, zoals de wetten van Newton.

Wat doet een Mechanical Engineer?

Als Mechanical Engineer houd je je bezig met het ontwerpen, berekenen, tekenen, analyseren en testen van machines, producten, apparaten, robots, installaties, constructies of productieprocessen. Je creëert een optimaal ontwerp door een goede materiaalkeuze, acceptabele spanningsniveaus en een gewenste levensduur tegen lage kosten. Ook houd je rekening met specifieke eisen vanuit de industrie, zoals hygiëne, (explosie)veiligheid en nationale en internationale ontwerpnormen. Steeds vaker houdt de Mechanical Engineer bij het ontwerp ook rekening met duurzaamheid, zoals de materiaalgebruik, energie efficiëntie en circulariteit. Mechanical Engineers zijn bij de gehele levenscyclus van een product is betrokken; van conceptstudie tot productie; en van inbedrijfname tot modificatie.

De focus in je werkzaamheden hangt af van je specialisatie en het bedrijf waar je werkt. Je kan bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in technisch tekenen, FEM-berekeningen, CFD-analyses, fijnmechanica of grove machinebouw Of juist veel ervaring hebben in een bepaalde sector zoals machinebouw en apparatenbouw, procesindustrie, automotive, food, marine en offshore. Afhankelijk van je ervaring en talenten heb je ook coördinerende of leidinggevende taken.

Wat is het salaris van een Mechanical Engineer?

De hoogte van het salaris hangt af van je ervaring en opleiding en varieert per sector en regio. Het gemiddelde maandsalaris van een startende junior Mechanical Engineer ligt rond de €2.700 (HBO) en €2.900 (WO). Je kunt doorgroeien naar het niveau senior Mechanical Engineer. Afhankelijk van de complexiteit van de projecten, de mate waarin je leiding geeft en je verantwoordelijkheid lopen de salarissen door tot ca. €5.500 per maand. Vervolgens kan je doorgroeien naar Projectmanager of Engineering Manager.

Welke opleiding heb je nodig voor een functie als Mechanical Engineer?

Om te werken als Mechanical Engineer heb je Werktuigbouwkunde op HBO- of WO-niveau nodig. Ook een opleiding in de richting van Autotechniek of Industriële Productontwikkeling (eventueel in aanvulling met diverse cursussen) sluit goed aan. In Nederland zijn veel Technische Hogescholen en Universiteiten waar je deze opleidingen kan volgen.

Welke programma’s en tools moet ik beheersen als Mechanical Engineer?

Veelgebruikte programma’s zijn 2D- en 3D-applicaties voor het ontwerpen en tekenen, zoals SolidWorks, Inventor, Ansys en Pro/Mechanica. Daarnaast wordt veel gebruikt gemaakt van FEM (Finite Element Analyses) en CFD (Computational Fluid Dynamics) software voor mechanische, stroming en warmteoverdracht analyses. Ook worden Excel en Visual Basic veel gebruikt door Mechanical Engineers.

Voor welke bedrijven werken Mechanical Engineers?

Mechanical Engineers werken vooral in de industrie voor producenten van machines, procesinstallaties of apparaten in diverse sectoren zoals machinebouw en apparatenbouw, procesindustrie, automotive, food, marine en offshore. Je kunt ook bij een ingenieursbureau of een detacheringsbureau werken, waarbij je aan allerlei industriële projecten werkt.

Wat doet een mechanical engineer bij een ingenieursbureau?

Als mechanical engineer bij een ingenieursbureau werk je op projectbasis voor verschillende bedrijven en leer je in relatief korte tijd een grote variëteit aan producten en technologieën kennen. Intern werk je vaak in korte tijd aan verschillende projecten voor verschillende industrieën. De nadruk ligt op ontwerpen, tekenen en berekenen. Je ziet de praktijk wat minder maar de variëteit in projecten is groot. Er worden ook veel opdrachten op locatie van de klant aan projecten uitgevoerd. Hierbij werk je – afhankelijk van jouw wensen en het ingenieursbureau – een paar maanden tot zelfs meerdere jaren bij een klant. Bij veel ingenieursbureaus werk je afwisselend intern en op locatie.

Wat is het verschil tussen een ingenieursbureau en een detacheringsbureau?

Als Mechanical Engineer bij een ingenieursbureau werk je aan uiteenlopende projecten voor diverse bedrijven en sectoren. Vaak hebben ingenieursbureaus een vaste groep Engineers in dienst die vanuit een eigen kantoororganisatie projecten uitvoeren; zogenaamde ‘inhouse projecten’. Zij werken nauw samen met klanten en bouwen kennis op waarvan flexibel gebruik kan worden gemaakt. Daarnaast kunnen zij nieuw personeel intern opleiden.

Veel ingenieursbureaus doen tevens aan detachering, waarbij Engineers projecten uitvoeren bij de klant. Dit worden ook wel ‘on-site projecten’ genoemd. Het ingenieursbureau blijft wel de vaste werkgever en is de basis waarop zij altijd terug kunnen vallen. Het is sterk afhankelijk van het ingenieursbureau hoeveel projecten je per periode doet en of jij projecten kan doen die aansluiten bij jouw ambities.

Een technisch detacheringsbureau detacheert Engineers en heeft geen kantoororganisatie waar projecten worden gedaan en waar mensen kunnen worden opgeleid. Sommige bureaus noemen zichzelf ingenieursbureau, maar zijn eigenlijk detacheringsbureau. Detacheringsbureaus vallen onder de CAO voor uitzendkrachten.

Wat zijn de mogelijkheden voor Mechanical Engineers bij ingenieursbureau AKOS?

Bij AKOS kun je als Mechanical Engineer alle kanten uit. Door de vele opdrachtgevers in een breed scala aan industrieën is de variëteit aan projecten groot. Van de ontwikkeling van camerasystemen voor voertuigen tot trailers voor wegtransport. Van personenlift voor torenflats tot productiemachine voor zonnecellen. Wil je de diepte in en je verder ontwikkelen als Engineer dan kan dat. Heb je organisatietalent en meer interesse in een brede rol, dan kun je je ontwikkelen richting projectmanagement. Jouw ambitie en ontwikkeling staat centraal.

Bij AKOS werken ongeveer 50 mechanical engineers aan uiteenlopende opdrachten voor verschillende bedrijven. Een aantal van deze bedrijven zijn: Apollo, Bredenoord, Broshuis, Howden Thomassen Compressors, Interface, Nestlé, Mitsubishi Elevators, Rademaker, Remeha, Tempress, Tetra Pak, VMI Group en Apollo Vredestein. Een aantal opdrachten worden bij inhouse bij AKOS op kantoor uitgevoerd, maar de meeste opdrachten worden on-site bij de klant uitgevoerd. Als mechanical engineer bij AKOS werk je dus op projectbasis voor verschillende bedrijven en leer je een grote variëteit aan producten en technologieën in relatief korte tijd kennen.

Welke vacatures heeft AKOS voor Mechanical Engineers?

AKOS heeft doorlopend vacatures voor mechanical engineers op alle niveaus, zowel als starter, junior, medior, senior of als lead engineer onder andere in de regio Drenthe, Gelderland, Groningen, Friesland, Overijssel en Utrecht. Vereiste is een HBO- of WO-opleiding in de richting van werktuigbouwkunde of aanverwant. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor een functie als Mechanical Engineer in jouw regio? Kijk dan in ons vacature overzicht. Werk je toch liever in dienst van een industrieel bedrijf zelf, dan kan AKOS je ook helpen AKOS heeft ook een recruitmentafdeling die Engineers verbindt met diverse interessante bedrijven en functies in de techniek.

Wil je meer weten over de functie-inhoud, praten met een van onze mechanical engineers of wil je onderzoeken of een functie als mechanical engineer bij jou past? Kom dan eens langs voor een kopje koffie of stuur een bericht naar Sietse Koenjer of Bob Pandrea.