Skip navigation MENU

Technisch Traineeship

Heb jij net een technische hbo-studie afgerond, maar vind je het erg lastig om te bepalen wat je met je studie wilt gaan doen? Of wil je een baan vinden, maar daarnaast jezelf verder ontwikkelen? Dan kan technisch traineeship daar een oplossing voor zijn. In een traineeship ga je werkervaring opdoen, maar daarnaast heb je ook een opleidingsbudget die jij kunt gebruiken voor jouw ontwikkeling. Wil jij je bijvoorbeeld specifieke vakkennis opdoen, of jezelf persoonlijk verder ontwikkelen dan kun jij hiervoor trainingen of cursussen volgen. Wil jij weten wat het inhoudt om dit bij een ingenieursbureau te doen? Lees dan verder!

Wat is een advies- en ingenieursbureau?

Een advies- en ingenieursbureau levert advies, kennis en oplossingen aan uiteenlopende bedrijven. Ingenieursbureau’s hebben vaak een bepaalde focus, zoals bouw, techniek of software. AKOS is een advies- en ingenieursbureau gericht op de industrie en levert expertise en oplossingen op het gebied van mens, productie en technologie. Wij doen dus niet alleen technische engineering en development of analyse en simulatie, maar leveren analyse, advies en oplossingen op een veel breder vlak. Deze brede dienstverlening en integrale aanpak is de kracht van AKOS.

Wat houdt een Technisch Traineeship bij een ingenieursbureau in?

Als Trainee bij een ingenieursbureau werk je op projectbasis voor verschillende bedrijven en leer je in relatief korte tijd een grote variëteit aan producten en technologieën kennen. Hierdoor krijg jij de mogelijkheid om verschillende mogelijkheden binnen de maakindustrie te leren kennen. Je werkt dan vaak op werkplekken waar ook geproduceerd wordt. Daarnaast kun je intern aan projecten werken op het ingenieursbureau. Intern werk je vaak in korte tijd aan verschillende projecten voor verschillende industrieën. De nadruk ligt op ontwerpen, tekenen en berekenen. Je ziet de praktijk wat minder maar de variëteit in projecten is groot. Er worden ook veel opdrachten op locatie van de klant aan projecten uitgevoerd. Hierbij werk je – afhankelijk van jouw wensen en het ingenieursbureau – een paar maanden tot zelfs meerdere jaren bij een klant. Bij veel ingenieursbureaus werk je afwisselend intern en op locatie. Wil je de ervaring lezen van Trainees die nu werkzaam zijn bij AKOS als Engineer? Hier kun je de verhalen lezen van Roy en Pascal.

Hoe werk je aan jouw ontwikkeling tijdens een Technisch Traineeship?

Bij AKOS kun je als Trainee alle kanten uit. Door de vele opdrachtgevers in een breed scala aan industrieën is de variëteit aan projecten groot. Van de ontwikkeling van camerasystemen voor voertuigen tot trailers voor wegtransport. Van personenlift voor torenflats tot (speciaal)productiemachine voor zonnecellen. Wil je de diepte in en je verder ontwikkelen als Engineer dan kan dat. Na het Technisch Traineeship kun je bij AKOS blijven werken als Mechanical Engineer en ga jij verder met het werken aan verschillende projecten bij AKOS intern of op locatie bij opdrachtgevers. Wil jij wel het Technisch Traineeship volgen, maar heb je geen behoefte aan projecten bij verschillende opdrachtgever en volg je het dus liever bij een specifiek bedrijf? Lees dan hier verder.

Bij AKOS werken ongeveer 50 Mechanical Engineers aan uiteenlopende opdrachten voor verschillende bedrijven. Een aantal van deze bedrijven zijn: Lagerwey, Bredenoord, Broshuis, Howden Thomassen Compressors, Interface, Nestlé, Mitsubishi Elevators, Rademaker, Remeha, Tempress, Tetra Pak, VMI Group en Apollo Vredestein. Bij AKOS worden projecten op kantoor uitgevoerd onder leiding van een Lead Mechanical Engineer, zoals Patrick. Maar de meeste opdrachten worden on-site bij de klant uitgevoerd. Als Mechanical Engineer bij AKOS werk je dus op projectbasis voor verschillende bedrijven en leer je een grote variëteit aan producten en technologieën in relatief korte tijd kennen.

Wat ga je doen aan jouw ontwikkeling tijdens een Technisch Traineeship?

Naast jouw werkzaamheden ga jij ook bezig met jouw ontwikkeling. Je krijgt een aantal vaste cursussen en trainingen die je verder zullen helpen tijdens jouw loopbaan. Daarnaast krijg je een opleidingsbudget die jij samen met een opleidingscoördinator kunt inzetten op de punten waarin jij wilt verbeteren. Dat kan vakinhoudelijk zijn, maar ook persoonlijk. De opleidingscoördinator helpt je bij het vinden en kiezen van de juiste cursussen. Deze cursussen en trainingen volg je deels tijdens werktijden, maar er wordt ook van je verwacht dat jij buiten werktijden hier tijd en energie in investeert. Dit doe jij niet alleen maar samen met jou groep mede Trainees. Regelmatig komen jullie samen voor intervisies en bedrijfsbezoeken. Hier ga je met elkaar in gesprek en leer je van de ervaringen van anderen en ontdek je meer over het bedrijf waar je collega werkzaam is. De ervaringen en jouw ontwikkeling bespreek je periodiek met jouw begeleider om het traineeship zoveel mogelijk af te stemmen op jouw voorkeuren en wensen.

Welke voordelen heeft een Technisch Traineeship bij ingenieursbureau AKOS?

AKOS heeft in haar bestaan heel veel kennis opgebouwd van de industrie en contact met veel uiteenlopende bedrijven binnen de maakindustrie. Als jij afwisseling in je werk belangrijk vindt dan kan AKOS dat bieden door de verschillende projecten in onder andere de regio’s Drenthe, Gelderland, Groningen, Friesland, Overijssel, Flevoland en Utrecht. Vereiste is een Technische hbo- of wo-opleiding in de richting van Werktuigbouwkunde, Autotechniek, Industrieel Product Ontwerpen, Technische Bedrijfskunde of aanverwant. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor een Technisch Traineeship in jouw regio? Kijk dan in ons vacatureoverzicht. Werk je toch liever in dienst van een industrieel bedrijf zelf, dan kan AKOS je ook helpen. AKOS heeft ook een recruitmentafdeling die engineers verbindt met diverse interessante bedrijven en functies in de techniek.

Wil je meer weten over de functie-inhoud, praten met een van onze Trainees of Engineers, of wil je onderzoeken of een Technisch Traineeship bij jou past? Kom dan eens langs voor een kopje koffie!

Lees hier de ervaring van Technisch Trainees bij AKOS