Skip navigation MENU

WTB Studenten Marcel en Martijn

Marcel en Martijn, derdejaars Werktuigbouwkunde studenten, volgen de minor Applied Mechanics aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Dit is een van de minoren binnen het curriculum van de hbo-opleiding Mechanical Engineering. Marcel studeert eigenlijk Mechatronica aan de Saxion Hogeschool in Enschede, maar volgt deze minor om meer ervaring in Werktuigbouwkunde op te doen. Samen met Mechanical Engineering student Martijn zochten ze een bedrijf waar ze een opdracht uit de praktijk konden uitvoeren. Een half jaar lang, twee dagen per week. Beginnende bij het genereren van conceptontwerpen, onderzoek naar deze concepten en het uitwerken van het meest geschikte concept. Marcel en Martijn namen contact op met AKOS met de vraag of het mogelijk was deze opdracht bij AKOS uit te voeren. Uiteraard!

“Berekeningen en simulaties valideren is een vaardigheid die je het beste leert bij dit soort praktijkgerichte opdrachten.”

Project MEEgroeilift

Met z’n tweeën startten ze aan een innovatief project uit de praktijk: de Meegroeilift. Voor deze lift, die meegroeit tijdens de bouw van een flat, mochten de twee studenten concepten ontwerpen voor het positioneren en remmen van de kabelhaspels. Deze kabelhaspels worden gepositioneerd in een kooiconstructie boven de machinekamer van de lift.

“Een leuk uitstapje tijdens dit project was het bezoek aan Mitsubishi Elevators in Veenendaal. Een dergelijk uitstapje is altijd goed voor de beeldvorming van, en de motivatie voor een project.”

“Het was leuk en tegelijk uitdagend om de theorie uit de eerste twee jaar van de opleiding op de juiste manier toe te passen voor de onderbouwing van onze concepten. Berekeningen en simulaties valideren is een vaardigheid die je het beste leert bij dit soort praktijkgerichte opdrachten”, aldus Marcel. “Een leuk uitstapje tijdens dit project was het bezoek aan Mitsubishi Elevators in Veenendaal. Hier konden we zien hoe de liften gefabriceerd en getest worden. Een dergelijk uitstapje is altijd goed voor de beeldvorming van, en de motivatie voor een project.”

Eindresultaat

Het eindresultaat is een concept waarbij de kabelhaspels in een verticaal frame worden geplaatst. Dit frame is opgebouwd uit drie stapelbare bokken. Iedere bok bezit twee haspels die worden afgeremd d.m.v. een klembus. Met bouten en veren kan de remkracht worden beïnvloed. Daarnaast kan de haspel worden geblokkeerd (voor transport) met een arreteerbout.

“Ik heb AKOS ervaren als een prettig bedrijf waar een gezellige informele sfeer hangt. Ook de begeleiding tijdens onze opdracht was goed.”

Patrick en Pascal, de begeleiders vanuit AKOS waren erg tevreden over het resultaat en de kwaliteit en inzet van de studenten. Marcel en Martijn konden het project dan ook met een mooi cijfer afronden. De studenten waren zelf ook zeer tevreden over AKOS als tijdelijke werkgever. “Ik heb AKOS ervaren als een prettig bedrijf waar een gezellige informele sfeer hangt. Ook de begeleiding tijdens onze opdracht was goed.”

Ben jij ook op zoek naar uitdagend project of stage in de techniek? Neem dan contact met ons op!