Skip navigation MENU

Projectmanager Dick

De coronacrisis heeft ook invloed op de projecten die AKOS begeleidt en uitvoert. Hoe gaan onze projectmanagers met deze crisissituatie om? Is er veel veranderd en hoe verloopt de samenwerking met de opdrachtgevers? Vragen die we voorlegden aan Dick, een van de projectmanagers van AKOS.

Afwisselende projecten

Dick werkt nu 5 jaar bij AKOS en heeft jarenlange ervaring bij diverse productiebedrijven, zoals Fujifilm en BEL Leerdammer Kaas. De diversiteit aan opdrachten en opdrachtgevers spreken Dick het meeste aan in zijn werk bij AKOS. Zo heeft hij bij Tempress als Projectmanager de gefaseerde introductie van silicium wafer-machines begeleidt. Zijn laatste project voerde hij bij Veco uit, waarover hieronder meer informatie. Hij ziet het als een uitdaging om niet alleen op de korte termijn oplossingsgericht bezig te zijn, maar ook op strategisch niveau advies- en analysegericht zijn kennis en expertise in te brengen. Dick vertelt: “Het zit wel in me om vraagstukken in eerste instantie “out-of-the-box” te benaderen en onze opdrachtgevers hiermee bewust te maken van de verbeterpunten die er liggen.”

Project bij internationaal productiebedrijf Veco

Als we Dick interviewen, zit hij in zijn laatste weken voordat zijn project bij Veco is afgerond. Veco is een internationaal specialistisch productiebedrijf, waar meer dan 1.000 verschillende micro-precisie producten worden gemaakt voor uiteenlopende markten en toepassingen. AKOS heeft de afgelopen jaren al meerdere projecten voor dit bedrijf gerealiseerd, waaronder het upgraden van een productielijn.
De scope van het huidige project was herinrichting van een ruimte voor een nieuwe productielijn. Uiteindelijk is dit uitgebreid met het maken van behuizingen voor de baden, het aanschaffen van de baden inclusief leidingwerk en componenten en de automatisering van deze processen. Veco wil met deze productielijn nieuwe markten aanboren met nieuwe toepassingsmogelijkheden. De eerste resultaten volgen hoogstwaarschijnlijk na de zomer.

Samenwerking tijdens coronasituatie

Dit project heeft Dick verwezenlijkt samen met andere projectleiders binnen Veco. Iedere week vond er fysiek overleg plaats, dat gebeurt nu vanwege de coronasituatie op afstand. Op de vraag hoe zijn werkweek er nu uitziet, antwoordt Dick:

Ik werk nog veel op locatie, maar wel in een aparte ruimte. Er is veel communicatie via Skype, waardoor het proces wat moeizamer verloopt. Het heeft ook impact op de oplevering, want er mogen niet te veel monteurs en Veco-medewerkers tegelijk aanwezig zijn. Voor de rest hebben we er met elkaar het beste van gemaakt.

Dat de samenwerking zo prettig verloopt, komt ook door de goede uitwisseling van kennis en informatie. “Ik heb gemerkt dat binnen Veco alles bespreekbaar is. Onderling werd kennis en informatie uitgewisseld, ook met leveranciers. Tijdens het project had ik namelijk niet alleen contact binnen Veco, maar was ik tevens aanspreekpunt voor de betrokken leveranciers. Verder kreeg ik ondersteuning van constructeurs vanuit AKOS.”

Afronding en vervolg

Het project bevindt zich in de afrondende test-/controlefase. Alle baden zijn in de loop van april getest.” Er is nu een nieuwe productielijn gebouwd, die opgeschaald gaat worden. In fase twee komt er een geïndustrialiseerde lijn voor productie op grote schaal. In het vervolgproject is het de bedoeling dat o.a. de logistieke verbeterpunten en investeringen in apparatuur onder de loep genomen worden.

Op de oude locatie wordt nog veel heen en weer gelopen, dat is niet altijd logisch en zeker niet efficiënt. Voor een betere logistiek is meer clustering nodig. Hopelijk kan ik dat samen met de andere medewerkers oppakken zodra het sein op groen staat.

Wil jij ook aan uiteenlopende projecten werken voor verschillende opdrachtgevers binnen de industrie? Neem dan contact met ons op.