Skip navigation MENU

Projectmanager Dick

Tempress ontwikkelt en assembleert ovens voor de productie van silicium wafers. Deze worden wereldwijd toegepast in de halfgeleider- en zonnecelindustrie. Recentelijk lanceerde Tempress twee geheel nieuwe productiemachines, waarbij projectmanager Dick een tweeledige taak had.

Het zit wel in me om “out-of-the-box” te denken en verbeterpunten aan te dragen.

Veel schakelen met stakeholders

“Ik was zowel betrokken bij het coördineren en oplossen van afwijkingen die werden opgemerkt tijdens de introductie van deze systemen als het begeleiden van de projectmanagers in hun veranderende rol. De systemen zijn samen met externe partijen ontworpen waardoor het niet altijd eenvoudig was voor de ‘eigen’ engineers om alle issues tijdig en juist op te lossen. Bovendien heeft Tempress de assemblage van diverse machinesecties bij derden neergelegd. Hierdoor bleven de werkzaamheden, voor gedeeltes van de machine, intern beperkt tot het afbouwen en koppelen van de modules en het doorlopen van testprotocollen van het systeem.” Gevolg van het uitbesteden van alfa machines: relatief hoge foutscores en assemblage uren.

“Inmiddels is de engineering verbeterd door fouten uit het ontwerp te halen, een betere en logische volgorde in het ontwerpmodel aan te brengen en strakke controle en overzicht te houden op wijzigingen. Hierdoor is het aantal assemblage uren drastisch teruggebracht.”

Veranderingen doorvoeren

Om een efficiëntere bedrijfsvoering te realiseren werd duidelijk dat de rol van de projectmanagers inhoudelijk diende te veranderen. Dick vertelt: “Het zit wel in me om vraagstukken in eerste instantie “out-of-the-box” te benaderen en mijn opdrachtgever hiermee bewust maken van de verbeterpunten die er liggen. Bij dit project was dit bijvoorbeeld het vergroten van de scope van de projectmanagers functie van enkel engineering naar meer projectmatige aspecten. Voortaan heeft de projectmanager de leiding over het gehele project, van start order intake tot en met de oplevering. Een hele cultuuromslag, die vanzelfsprekend nog enige tijd nodig heeft.”

Een ander verbeterpunt was het optimaliseren van de database waarin alle machineafwijkingen gemeld worden. “Door promotie voor het gebruik van de database en het invoeren van enkele uitbreidingen is voortaan betere sturing op beschikbare informatie vanuit leveranciers, de vloer en de reeds geïnstalleerde machines mogelijk. De eerste positieve resultaten zijn binnen en door de klantwens vooraf scherper te specificeren wordt een aanzienlijke foutreductie en kostenbesparing verwacht,” aldus Dick.

Over de toekomst is Dick helder: “Ik ben ervan overtuigd dat Tempress de ongekende knowhow die beschikbaar is optimaal blijft inzetten en hierdoor verdere stappen kan zetten bij het ontwikkelen van nieuwe technologieën, productinnovatie en –introducties.”

Wil je meer weten over de mogelijkheden als Projectmanager bij AKOS? Neem contact met ons op of solliciteer direct!