Skip navigation MENU

Mechanical Engineer Pascal

Op ons hoofdkantoor in Apeldoorn werkt Pascal. Na een HBO-studie Industrieel Product Ontwerpen gevolgd door een master Werktuigbouwkunde aan de Universiteit Twente, begon hij aan zijn Young Development Program (YDP) bij AKOS. “Tijdens het YDP krijg je binnen een jaar te maken met interessante projecten, zowel intern bij AKOS als bij verschillende bedrijven. Elke maand wordt er een bedrijfsbezoek georganiseerd bij een andere deelnemer van het YDP. Dit is altijd een gezellige dag met interessante casussen en een mooie mogelijkheid om te bespreken waar iedereen zoal tegenaan loopt. Zo helpen we elkaar.”

Tijdens het YDP krijg je binnen een jaar te maken met interessante projecten, zowel intern bij AKOS als bij verschillende bedrijven.

Eerste projecten via AKOS

Zijn eerste grote project binnen het YDP deed Pascal voor Mogema; een bedrijf in ’t Harde dat frames maakt voor machines van ASML. Hij werkte hier aan een positioneermal voor bij het e-beam lassen van grote aluminium blokken. Per stuk wegen deze blokken zo’n 2000 kilogram. Bij het e-beam lassen worden de aluminium blokken tegen elkaar gelegd, waarna ze in een vacuümkamer vacuüm worden getrokken. Vervolgens worden er met een elektronenkanon elektronen op het materiaal geschoten, zodat de las ontstaat. De aluminium blokken moeten hiervoor op de millimeter nauwkeurig gepositioneerd worden om de las goed te krijgen. Het waren grote en vooral erg zware blokken, dus de uitdaging zat hem in het positioneren ervan. Pascal heeft door het ontwerpen van de positioneermal bijgedragen aan het nauwkeuriger maken van de las.

Hoewel ik mij in mijn studie gespecialiseerd heb op het gebied van dynamica, ben ik tijdens dit project ook veel te weten gekomen over de stromingsleer.

Na het afronden van deze eerste opdracht binnen het YDP ging Pascal aan de slag bij Ede bij Boele Fire Protection. Dit is een bedrijf gespecialiseerd in sprinklertechniek. De pompruimtes, die naast bedrijfspanden worden geplaatst, bedienen de sprinklers in geval van nood. Pascal heeft samen met een andere technisch tekenaar bijgedragen aan het ontwerpen van zo’n pompruimte. Deze pompruimtes bestaan grofweg uit twee grote dieselsets en een heel systeem aan leidingen. “Aan de hand van strenge veiligheids- en stromingsnormen hebben we in SolidWorks een compleet ontwerp gemaakt. De uitdaging in dit project zat vooral in het voldoen aan alle normen en eisen, zodat er geen turbulente flow zou ontstaan. Hoewel ik mij in mijn studie gespecialiseerd heb op het gebied van dynamica, ben ik tijdens dit project ook veel te weten gekomen over de stromingsleer.” Inmiddels is het ontwerp realiteit geworden en staat het pomphuis op locatie. “Het is geweldig om in je eigen ontwerp te staan en die kans heb ik gekregen.”

Terugblik op het YDP

Nu het YDP voor Pascal teneinde is, kijkt hij terug op een uitdagend en leerzaam jaar. Sinds januari zit hij intern op het hoofdkantoor van AKOS. Inmiddels heeft hij zijn aandacht gevestigd op het ontwerpen van een speciale bouwlift. Pascal: “Deze lift zal worden ingezet bij het bouwen van zeer hoge gebouwen. Het innovatieve aan de lift is dat het meegroeit met de hoogte van het gebouw.” Voor dit ontwerp is Pascal met Patrick, lead engineer bij AKOS, vanaf scratch begonnen. “De klant wilde een nieuw concept en een frisse blik. We hebben veel tijd gestoken in het ontwikkelen van concepten en het zorgen dat ze haalbaar zijn met inachtneming van de veiligheid. Na de conceptuele fase hebben we een gedetailleerd design gemaakt. Hiervoor moesten bijvoorbeeld ook motoren worden geselecteerd. Het zijn er twee; de liftmotor voor het takelen van de lift en een motor voor de vierinstallatie die ervoor zorgt dat de lift gezekerd is.” Het geheel is in Inventor, een CAD-pakket dat wel iets weg heeft van SolidWorks, ontworpen en gemaakt. Pascal is nu in de eindfase van dit project. “Het volgende uitdagende project staat al klaar!”

Pascal Dijkhuis mechanical engineer AKOS

Lijkt jou het ook leuk om als Mechanical Engineer aan verschillende projecten te werken en veel afwisseling te hebben? Neem contact met ons op voor meer informatie of solliciteer direct!