Skip navigation MENU

Mechanical Engineer Maurits

Juist de diversiteit maakt het zo interessant om als engineer voor AKOS te werken. Dat vindt Maurits ook, een van onze engineers. Hij buigt zich in zijn werk over uiteenlopende technische uitdagingen.

“Je leert er enorm veel van als beginnend ingenieur.”

Van elkaar leren in het YDP

Maurits studeerde werktuigbouwkunde aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, waarna hij bij AKOS begon aan het Young Development Program (YDP). In dit technisch ontwikkelingsprogramma wordt de nadruk gelegd op het opdoen van ervaring middels verschillende projecten en persoonlijke ontwikkeling door middel van cursussen. “Tijdens het YDP leg je bedrijfsbezoeken af bij steeds weer een andere YDP’er en krijg je casussen van de andere YDP’ers voorgelegd. Hierdoor helpen we elkaar en het is een goede manier om extra inzichten te krijgen. Bovendien is het mooi om te zien hoe elk bedrijf problemen anders aanpakt. Je leert er enorm veel van als beginnend ingenieur.”

 

Samenwerken met een Lead Engineer bij AKOS

Maurits werkte aan uiteenlopende projecten voor diverse bedrijven, waaronder Thermoware en Quantiparts. Samen met de lead-engineer werkte Maurits vanuit het AKOS-hoofdkantoor in Apeldoorn aan cilinderkoppen van scheepsmotoren voor onder andere binnenvaartschepen. Maurits zette 2D-tekeningen uit de jaren 80 om in 3D met Inventor. “Op cruciale punten moeten de afmetingen precies hetzelfde zijn, zodat de functionaliteit van de cilinderkop in de motor niet in het geding komt. Op andere punten heb ik wat meer vrijheid om van het oorspronkelijke ontwerp af te wijken en verbeteringen met betrekking tot produceerbaarheid door te voeren, bijvoorbeeld om ze goed te kunnen lossen. Ik moet bepalen wat de lossingshoeken zijn en uit hoeveel delen de mallen bestaan.”

 

Ervaring opdoen op verschillende vlakken

Inmiddels werkt Maurits via AKOS bij MECO Equipment Engineers in Drunen, onderdeel van het bedrijf BESI. Hij zit daar op een engineerafdeling met ongeveer 25 technische professionals en buigt zich samen met elektrotechnici, mechanici en procestechnologen over verschillende projecten. “Ik werk aan de Electro Plating Line; machines die tin, zilver, goud of andere metalen kunnen coaten op een leadframe met daarop een honderdtal chips gepositioneerd.” De coating dient ten behoeve van de geleiding of de levensduur. De leadframes worden middels een zogenaamde loader aan een band door verschillende chemische baden in de machine heen geleid. Aan het einde van de machinelijn worden de bewerkte leadframes met behulp van de unloader in cassettes geplaatst. In de loader en de unloader bevindt zich een wereld aan mechanica en pneumatiek.

“Naast het tekenen van onderdelen, werk ik aan het ontwerp van de loader en de unloader. Dit ontwerp wordt aan de wensen van de klant aangepast door de juiste sensoren te kiezen en klant-specifieke onderdelen toe te voegen.” Bij upgrades zorgt Maurits voor de ontwerpen van alle voor de ombouw benodigde onderdelen. Samen met een collega maakt hij dan verschillende concepten.

“Hier kan ik echt mijn creativiteit in kwijt, alles is mogelijk.”

“Hierbij houden we onder andere rekening met assemblage en onderhoud van de machines.” De cursus vorm- en plaatstolerantie en de cursus maakbaarheid die Maurits via AKOS volgde kwamen hierbij goed van pas. Zo kan hij het ontwerp aanpassen op de productie om op die manier efficiënt en goedkoop te kunnen produceren.

Tot slot werkt Maurits aan een nieuwe gripper-techniek, niet meer op basis van vacuüm of mechanische klemmen. “Hier kan ik echt mijn creativiteit in kwijt, alles is mogelijk. Ik doe heel veel ervaring op, op verschillende vlakken. Dat is prachtig om te doen. De afwisseling, dat vind ik het mooiste aan deze job!”

“Ik doe heel veel ervaring op, op verschillende vlakken. Dat is prachtig om te doen. De afwisseling, dat vind ik het mooiste aan deze job!”

Ben jij als Mechanical Engineer ook op zoek naar meer afwisseling en uitdaging? Neem dan contact met ons op!