Skip navigation MENU

Professional Development Program Rafi

Het Professional Development Program (PDP) van AKOS is de ideale mogelijkheid voor engineers om snel door te groeien in de techniek. Als deelnemer werk je als Engineer bij AKOS en daarnaast werk je aan jouw eigen ontwikkeling middels cursussen, persoonlijke begeleiding en informele activiteiten.

Werktuigbouwkunde met specialisatie Thermodynamica

Een van onze engineers die deelneemt aan het PDP is Rafi. Hij immigreerde in 2010 vanuit Irak naar Nederland. Toen bleek dat zijn diploma Mechanical Engineering, dat hij in Basra haalde, in Nederland niet erkend werd, besloot hij na het leren van de taal opnieuw Mechanical Engineering te gaan studeren aan Hogeschool Windesheim in Zwolle. Hier specialiseerde hij op het gebied van thermodynamica. Na zijn studie werkte hij vier jaar en besloot hij zich verder te willen verdiepen in de techniek. Via het bedrijf waar hij tijdens zijn studie stage liep, kwam Rafi met AKOS in contact waarna hij in oktober 2018 startte met het PDP.

“Samen met de cursussen en die begeleiding die ik via AKOS krijg, is het Professional Development Program perfecte combinatie voor mij.”

Koelmachines voor de food industry

Rafi begon via dit programma direct voor Tolsma-Grisnich in Emmeloord, een bedrijf gespecialiseerd in het efficiënt bewaren en primair verwerken van aardappelen, uien en wortels. Hier maakt Rafi werktekeningen en koeltechniekschema’s voor onderdelen van koelmachines. Hij begint met een schets die vanuit de werkvoorbereidingsafdeling wordt aangeleverd. Deze schets zet hij vervolgens met behulp van de software Stabicad om in een koeltechniekschema. Op basis van dit schema zet de monteur de machine in elkaar zet. Bovendien maakt Rafi 3D-tekeningen in het programma Inventor, zodat alle machines volledig digitaal opgebouwd en gecheckt kunnen worden.

PDP met technische verdieping

In het PDP kan er een keuze gemaakt worden voor het in- en het uitzoomen in de techniek, ofwel voor technische verdieping of technische verbreding. Het PDP gericht op technische verdieping is bedoeld voor engineers die geïnteresseerd zijn in een specifiek onderwerp en op dat gebied door willen groeien tot bijvoorbeeld Senior Mechanical Engineer. Het verbredende PDP is gericht op engineers die meer een rol als Projectmanager voor ogen hebben en daarvoor graag het overzicht in projecten verkrijgen.

“In mijn baan blijf ik bovendien op de hoogte van de nieuwste technische ontwikkelingen op het gebied van thermodynamica.”

Op de hoogte van de nieuwste technische ontwikkelingen

Rafi is enthousiast over zijn verdiepende PDP, waarvoor hij in 2018 gekozen heeft, en over zijn baan die hij als volwaardig engineer via AKOS uitoefent bij Tolsma-Grisnich. “In mijn baan is het leuke dat ik in overleg verbeteringen voor het product kan doorvoeren. En als ik het product in het echt wil bekijken, dan loop ik even naar de assemblagehal aan de andere kant van het gebouw. In mijn baan blijf ik bovendien op de hoogte van de nieuwste technische ontwikkelingen op het gebied van thermodynamica, die worden gebruikt in de machines die ik modelleer. Samen met de cursussen en die begeleiding die ik via AKOS krijg, is dit de perfecte combinatie voor mij.”

“In mijn baan is het leuke dat ik in overleg verbeteringen voor het product kan doorvoeren. En als ik het product in het echt wil bekijken, dan loop ik even naar de assemblagehal.”

Wil jij meer weten over het PDP, klik dan hier voor meer informatie, of neem contact met ons op.