Skip navigation MENU

Werken als technisch Projectmanager in de industrie

Wil jij weten wat het inhoudt om te werken als technisch Projectmanager van industriële projecten? En heb jij vragen over welke eisen er gesteld worden aan een functie als Projectmanager in de techniek, bij welke bedrijven je aan de slag kan, wat je zoal doet en moet beheersen en wat je gemiddelde salaris is? Lees dan deze pagina met antwoord op al deze vragen.

Heb nog meer vragen over Project Management in de industrie die hieronder niet behandeld zijn? Neem dan contact met ons op. Wij beantwoorden ze graag!

Wat doet een technisch Projectmanager binnen de industrie?

In de meest uitgebreide vorm stuur je als technisch Projectmanager complete industriële projecten aan, van conceptontwerp tot oplevering en nazorg. Je bent eindverantwoordelijk voor techniek, budget, planning, logistiek, kwaliteit, veiligheid en milieu. In grotere projecten kun je als technisch Projectmanager ook alleen verantwoordelijk zijn voor een deelgebied. Bijvoorbeeld de ontwerpfase, de bouw of alleen een technische discipline. Een senior Projectmanager heeft dan de overkoepelende verantwoordelijkheid voor het hele project.

De technisch Projectmanager geeft functioneel leiding aan projectteams die technische projecten uitvoeren. Projecten die, afhankelijk van het bedrijf, kunnen variëren van het realiseren van een enkele machine tot een complete productie-installatie. Deze projectteams kunnen bestaan uit o.a. engineers, inkopers, werkvoorbereiders, montageleiders en administratief medewerkers. Hoe groter het project, hoe meer je je beperkt tot de hoofdlijnen en hoe minder je betrokken bent bij inhoudelijke details. Je zit projectmeetings voor, overlegt met klanten en leveranciers, lost problemen op, bewaakt voortgang en budget, zorgt dat er voldoende capaciteit is, enzovoort.

Welke opleiding heb je nodig voor een functie als technisch Projectmanager?

Je hebt een technische of technisch bedrijfskundige opleiding op HBO- of WO-niveau, aangevuld met gerichte opleidingen op het gebied van projectmanagement, zoals IPMA of Prince2.

Welke ervaring en eigenschappen heb je nodig als technisch Projectmanager?

Je bent resultaatgericht, proactief, zelfstandig, overtuigend, communicatief vaardig op alle niveaus (van werkvloer tot board), technisch breed ontwikkeld, een teamplayer en je hebt commercieel inzicht, een helicopterview en minimaal een aantal jaren relevante ervaring in een complexe industriële omgeving.

Hoe kan ik mij ontwikkelen tot technisch Projectmanager?

Het is vooral belangrijk om de juiste ervaring te hebben. De meest gangbare weg is om vanuit een engineering functie geleidelijk steeds meer coördinerende taken naar je toe te trekken, intern en richting klanten en leveranciers. Schuw daarbij ook de financiële en commerciële kant niet. Een goede Projectmanager is een generalist en heeft vaak ervaring in meerdere bedrijven en bedrijfstakken. Blijf dus niet te lang bij een bedrijf of ga bij een goed ingenieursbureau werken, waar je brede ervaring opdoet. Daarnaast is het ook raadzaam relevante cursussen, trainingen of opleidingen te volgen, zoals IPMA, Prince2 of Lean SixSigma.

Wat is het salaris van een technisch Projectmanager?

Dat hangt uiteraard sterk af van de sector, je ervaring en de omvang van de projecten. Het salaris voor een jonge Projectmanager die relatief eenvoudige projecten leidt en een beperkte verantwoordelijkheid heeft, verdient rond de €3.500 bruto per maand. Bij een senior Projectmanager die complexe, grote projecten leidt met een financiële verantwoordelijkheid van vele miljoenen, kan het salaris boven de €6.000 per maand uitkomen en hoort er meestal ook een leaseauto bij. Een volgende stap is bijvoorbeeld Projectdirecteur, Productiemanager of Interim Manager.

Bij welke bedrijven werken technisch Projectmanagers binnen de industrie?

Je kunt in grote lijnen twee soorten organisaties onderscheiden waarin de technisch Projectmanager werkt:

  • Producenten van kapitaalgoederen (machines, procesinstallaties, transportmiddelen, sluizen en gemalen, etc.);
  • Producenten van serie- en massaproducten (levensmiddelen, chemie, energie, auto’s, papier, etc.);

Het wezenlijke verschil tussen 1 en 2 is dat je als Projectmanager bij 1 projecten begeleidt voor externe klanten, waarbij er dus een belangrijke commerciële component in je werk zit. Bij 2 begeleidt je interne projecten in een productieproces, waarbij je externe leveranciers aanstuurt.

Je kunt als Projectmanager ook bij een ingenieursbureau of een detacheringsbureau werken, waarbij je op diverse projecten voor zowel producenten van kapitaalgoederen als serie- en massaproducten kunt worden ingezet.

Wat doet een technisch Projectmanager bij een ingenieursbureau?

Als technisch Projectmanager bij een ingenieursbureau kun je eigenlijk alles tegenkomen als omschreven aan het begin van dit artikel. Meestal begeleid je projecten op locatie bij de klant, waarbij je soms een deel vanuit het kantoor van het ingenieursbureau coördineert. De werkzaamheden kunnen variëren van het doen van een haalbaarheidsonderzoek tot het begeleiden van een compleet project van concept tot oplevering.

Wat zijn de mogelijkheden voor technisch Projectmanagers bij AKOS?

Als Projectmanager kun je bij AKOS alle kanten op. Door de vele opdrachtgevers in een breed scala aan industrieën is de variëteit aan projecten groot. Van het realiseren van een productiemachine tot het begeleiden van de bouw van een nieuwe fabriek. Je wordt ingezet op projecten die passen bij jouw talenten en ambities op een voor jou acceptabele reisafstand. Prettig voor jou. Prettig voor de opdrachtgever. Een tevreden medewerker zorgt tenslotte voor tevreden klanten.

Werk je toch liever in dienst van een industrieel bedrijf zelf? AKOS heeft een recruitmentafdeling gespecialiseerd in het matchen van technische professionals in met industriële bedrijven. Bij AKOS kun je als Projectmanager dus echt alle kanten uit!

Welke vacatures heeft AKOS voor technisch Projectmanagers?

AKOS heeft doorlopend vacatures voor technische Projectmanagers die Industriële projecten willen managen. De vacatures zijn op verschillende niveaus, van junior Projectmanager tot senior en onder andere in de regio Drenthe, Gelderland, Groningen, Friesland, Overijssel en Utrecht. Bekijk al onze Projectmanagement vacatures hier of neem contact op met Sietse Koenjer.